Ayam Masak Merah
Bahan-bahan:
8 ketul peha/kepak ayam
1 labu bawang besar holland dikisar
10 ulas bawang merah dan 5 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dihiris
5 biji cili merah dikisar
½ cawan cili kisar (cili kering yang dikisar)
½ cawan tomato puri
1 biji tomato dikisar
½ cawan sos cili
2 batang serai diketuk
¼ cawan santan
Cara-caranya :
1. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit. Goreng separa garing. Ketepikan.
2. Panaskan 5 sudu besar minyak & 1 sudu besar minyak sapi di dalam periuk. Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan cili kisar dan cili merah kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Tambah ½ cawan air. Masukkan sos cili, tomato kisar dan tomato puri. masak seketika. Masukkan serai, santan, garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau sebati dan biar mendidih. Tutup api dan sedia dinikmati bersama nasi briyani.
Post a Comment